Uncategorized

Tot ce voiai sa stii despre rucola

Text
Alexandra Badita
Sursa
Localfoods.about.com
Foto
Shutterstock
Din ce in ce mai multe retete de salate, inclusiv ale noastre, includ rucola (sau „voinicica”, asa cum i se spune popular) printre ingrediente. Noi iti spunem ce este, unde se gaseste si cum se pastreaza.
rucola.jpg

Ce este rucola?

Rucola sunt acele frunze de culoare verde inchis, cu un gust picant, care pot fi folosite atat in salate, cat si in feluri de mancare gatite. La noi, poate fi gasita in general in supermarketuri pe toata perioada anului. Vei gasi, cel mai probabil frunze de rucola ambalate si mai rar le vei gasi atasate de tulpina, precum salata verde.

Cum alegem frunzele de rucola?

Pentru alegerea unor frunze potrivite, uita-te la culoarea lor. Aceasta trebuie sa fie un verde uniform, asa ca incearca sa eviti frunzele putin ingalbenite, la fel cum nu sunt recomandate nici frunzele foarte umede. Daca vei cumpara rucola neambalata, nu privi cu suspiciune putin noroi, pentru ca asta inseamna ca sunt proaspat culese, ori ca a plouat recent in zona unde au fost plantate. Cum la noi sunt insa gasite mai mult in sere sau doar importate, este putin probabil sa iti faci astfel de probleme.

Cum spalam si pastram rucola?

Daca ai cumparat rucola din supermarket direct ambalata in pungi de plastic, atunci le poti depozita in frigider si poti spala frunzele inainte de a le folosi.

In cazul in care rucola este cumparata intreaga, atunci trebuie mai intai sa indepartezi frunzele de pe tulpina si sa incerci sa nu ramana nici coditele tari cu care au fost atasate de tulpina. Pune apoi frunzele intr-un bol de plastic si lasa un jet de apa rece sa curga peste ele. Le poti lua individual la curatat pentru a te asigura ca nisipul sau alte impuritati vor cadea pe fundul castronului, apoi le poti pune pe un prosop de bucatarie curat si uscat sau pe prosoape de hartie. Dupa ce s-au scurs bine, pune-le intr-un alt prosop de hartie uscat, pe care il rulezi si il pui intr-o punga de plastic. Este de preferat ca punga sa se inchida cat mai bine, astfel incat sa le depozitezi fara grija la frigider.

Cum preparam rucola?

Gustul frunzelor de rucola difera in functie de marimea lor. Frunzele mai mici sunt mai dulci si pe masura ce sunt mai mari, acestea devin din ce in ce mai piperate. De aceea, frunzele mici sunt adesea folosite pentru salate, iar cele mari sunt incluse in retete pentru garnituri gatite, intrucat oricat ar fi de bine preparate, tot nu isi pierd gustul putin picant.

Rucola poate fi gatita ca o garnitura in sine, precum spanacul, sau poate fi adaugata pentru un plus de culoare si gust. Trebuie insa retinut faptul ca frunzele de rucola au o textura mai fibroasa decat cele de spanac, asa ca vor trebui lasate pentru un timp mai indelungat la fiert.

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE