Tu cate feluri de zahar cunosti?

Text
Alexandra Badita
Sursa
zahar.ro
Foto
Shutterstock
E drept, creeaza dependenta. Folosit insa cu masura, e bun. La fel cum o lingurita de dulceata cu apa rece e mai sanatoasa decat un desert aparent dietetic.
zahar.jpg

Zaharul este extras din trestia de zahar sau din sfecla de zahar. De oriunde ar proveni, scopul lui de a indulci preparatele noastre preferate il fac nelipsit din orice bucatarie.

Zaharul exista sub o multitudine de forme, iar procesul de extractie consta intr-o munca de separare a zaharului de planta, apoi de rafinare a sa. Cel mai popular tip de zahar obtinut este zaharul granulat, folosit pentru indulcirea ceaiului sau a cafelei. De fapt, fiecare tip de zahar are cate o functie care il face mai potrivit pentru o anume intrebuintare decat altul. Astfel, unele feluri sunt recomandate pentru prajituri, altele pentru dulceturi si asa mai departe.  In plus, este un energizant rapid si un bun conservant. Zaharul este in mod normal alb, dar prin diferite modalitati s-a ajuns sa se fabrice si zahar brun sau negru.

Zaharul granulat obisnuit, fin si extrafin

Zaharul obisnuit sau cel de casa este cel care se gaseste si in comert. Este tipul de zahar adesea folosit la prepararea bucatelor si se mai poate gasi si sub denumirea de fin sau extra fin, fiind potrivit pentru controlul greutatii si pentru coacerea pastelor si a prajiturilor. Poate fi folosit pentru coacere sau preparare pe aragaz si se recomanda pastrarea lui in pungi bine inchise, in locuri intunecoase si racoroase. In preajma umezelii, se formeaza bulgarasi, iar pentru a scapa de ei, zaharul poate fi cernut prin sita.

Zaharul brutaresc

Cu o dimensiune si mai fina a granulelor de zahar, tipul brutaresc este folosit in principal pentru gogosi si prajiturele, presarandu-se pe deasupra pentru un plus de gust si aspect.

Zaharul superfin, ultrafin sau de bar

Dintre toate tipurile de zahar granulat, acesta este cel mai fin, folosit tot in industria cofetarilor, pentru prajiturile cu texturi extra fine sau pentru indulcitori la bauturile reci, pentru ca se dizolva usor. Este cunoscut si ca zahar bobite.

Zaharul pudra

Se formeaza printr-un proces atent indeplinit. Se macina zaharul granulat in pudra si apoi se cerne. Contine aproape 3% carbohidrati de porumb  preventiv si se fabrica in trei tipuri diferite. Cel care se gaseste ambalat pe rafturile magazinelor este cel mai fin dintre ele si se intrebuinteaza in special pentru frisca, celelalte doua tipuri regasindu-se in retetele cofetariilor industriale.

Zaharul brut

Are cristale mai mari decat cel obisnuit si este mai rezistent la schimbarea culorii sau la inversiunea la temperaturi inalte. Se folosestein fondant, precum si in fabricarea de dulciuri si bauturi.

Zaharul nisipos

Este un alt tip de zahar granulat, cu cristale mari, folosit in principal pentru fabricarea industriala a dulciurilor si pentru gatit, presarandu-se peste produse.

Zaharul maro sau brun

Cristalele de zahar maro sunt acoperite in sirop de melasa cu aroma si culoare naturale. Este obtinut prin fierberea siropului de melasa pana cand se formeaza cristalele. Acestea sunt ulterior trecute printr-o centrifuga pentru racire si uscare. Mai poate fi obtinut si din amestecarea melasei cu zaharul alb.

Zaharul maro inchis contine mai multa aroma si culoare ca cel deschis si este ideal pentru este ideal pentru cozonac, chec si budinca cu prune. Cel deschis este folosit la gatit si in fabricarea glazurilor, a sucurilor dulci si a condimentelor. Zaharul brun are o consistenta moale, dar prin uscare se intareste destul de repede. In medie, 100g de zahar brun contin 377 de calorii.

Zaharul Turbinado

Face parte din categoria zaharului brun, dar are de fapt o culoare galbuie. Este un zahar brut, care a fost partial procesat pentru indepartarea unor melase de suprafata. Are un gust placut si este utilizat deseori ca indulcitor pentru ceaiuri de orice tip.

Zaharul Barbados si Muscovado

Acesta este un zahar maro provenit din Marea Britanie, inchis la culoare, cu textura lipicioasa si cu gust de melasa. Extractul din trestia de zahar este incalzit pentru a se ingrosa si apoi evaporat la lumina soarelui dupa care este zdrobit. In acest fel, se pastreaza toate mineralele naturale.

Zaharul negru

Se obtine din procesarea melasei, substanta dulce care se indeparteaza prima data in procesul rafinarii, si contine fibre si nutrienti. Zaharul este inchis la culoare si seamana cu chihlimbarul, iar cristalele au forme neregulate si diferite dimensiuni. In cazul acestui zahar, 100g contin 355 de calorii.

Zaharul candel

Este obtinut tot din melasa. Aceasta nu se poate macina, dar se poate sparge in bucati si indulceste mai putin, dar e mai sanatoasa. Totusi, zaharul candel are 380 de calorii la 100g.

Zaharul Demerara

Este foarte popular in Marea Britanie si este reprezentat de cristale maro deschis, aurii si lipicioase. Este deseori utilizat in ceai, cafea si mancaruri sau bauturi fierbinti.

Zaharul invert

Acest zahar a fost spart chimic si a format o proportie egala de glucoza si fructoza. Acest tip de zahar este disponibil doar in forma lichida si este mai dulce ca zaharul granulat, fiind intrebuintat in special in industria bauturilor carbogazoase.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE