Tu cum prepari muraturile pentru iarna?

Text
Alexandra Badita
Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Se apropie toamna, sezonul muraturilor, cand toti cei care vor sa pastreze cat mai mult savoarea legumelor de sezon se pregatesc pentru iarna cu muraturi.
muraturi.jpg

De la gogonele, castraveti, gogosari si varza, pana la morcovi si conopida, legumele trebuie alese cu grija si pregatite astfel incat sa devina cele mai gustoase garnituri pentru mancarurile “zgribulite”.

Alegerea legumelor pentru muraturi

Atunci cand mergeti la piata pentru a alege legumele care urmeaza a fi pregatite pentru muraturi, trebuie sa acordati atentie la ceea ce cumparati.

Varza nu trebuie sa fie de dimensiuni mari, ci mai degraba indesata si sa arate cat mai proaspata.

Castravetii se aleg in functie de tipul pe care doriti sa il aveti pe timpul iernii. Pentru cei cornichon, se aleg catraveti mici, sub 9 cm lungime, si foarte proaspeti, lucru valabil si daca optati pentru castraveti mai mari.

Gogosarii trebuie sa fie cat mai proaspeti si frumosi, de preferat fara sa prezinte urme de negreala si imbatranire.

Morcovii se aleg din varietatile cu radacina mica, dulci si cat mai tineri.

Gogonelele trebuie sa fie coapte in totalitate, fara sa fie insa arse de soare sau prea moi.

Dovleceii trebuie sa fie si ei copti si fermi si, de preferat, cat mai micuti si subtirei pentru a incape in borcane fara sa fie nevoie sa ii taiati prea mult.

Conopida, pe de alta parte, este bine sa fie mare si frumoasa, intrucat veti rupe buchetele de dimensiuni potrivite pe care le veti conserva.

Muraturi la butoi

Pentru muraturile de iarna la butoi, cele mai recomandate sunt recipientele din lemn de stejar, cu o marime in functie de numarul membrilor familiei.

Inainte de a trece la prepararea muraturilor, trebuie sa pregatiti butoiasul cum se cuvine. Acesta trebuie spalat cat mai bine. Se stie ca lemnul butoiului da un gust aparte muraturilor de iarna, mai ales daca este folosit doar in acest scop.

In plus, pe masura ce se invecheste, aroma pe care o lasa este si mai apreciata, doar daca este pastrat bine si curatat inainte de a fi intrebuintat.

In cazul in care simtiti miros de mucegai, puteti scapa de el daca stingeti putin var in interiorul butoiasului. Spalati-l apoi cat mai bine si clatiti-l de mai multe ori, iar la final frecati cu o pasta facuta din catei de usturoi pisati.

Intre timp, pregatirea legumelor trebuie facuta dupa ce au fost alese cu grija. Acestea trebuie spalate cat mai bine, iar apoi asezate in butoias in cantitatile preferate. La suprafata, se adauga marar uscat si cateva radacini de hrean taiate sau ramurele de visin pentru a impiedica muraturile sa se inmoaie pe timpul iernii.

Saramura se prepara in functie de capacitatea recipientului, astfel incat, la 10 litri de apa, se adauga 500 g de sare grunjoasa si 1 litru de otet (daca preferati, puteti renunta la otet). Unele retete adauga si putin zahar, piper, mustar boabe sau frunze de dafin in aceasta compozitie.

Pentru ca totul sa se amestece cat mai bine, dupa ce a fost pus capacul, cei care stau la curte rostogolesc butoiul prin curte, iar apoi il lasa in pivnita pana la venirea iernii.

Muraturi la borcan

Pentru pregatirea muraturilor de iarna la borcan, recipientele din sticla trebuie sterilizate in prealabil, iar abia dupa aceea sa fie puse in ele legumele si zarzavaturile pentru muraturi.

Compozitia se prepara din apa fiarta, aproximativ 9 litri de lichid la 500 g de sare grunjoasa si ½ litri de otet. Saramura se toarna peste legumele asezate in borcane la temperaturi mari, iar pentru a nu se sparge, borcanul trebuie infasurat intr-o carpa cat mai groasa, umezita inainte, sau pus pe lama lata a doua cutite, asezate in cruce la baza recipientului.

Se adauga la suprafata piper, frunze de dafin, catei de usturoi si marar uscat. Dupa ce este acoperit cu celofan si legat cat mai strans, un borcan cu muraturi se lasa la caldura pana cand se limpezeste solutia de apa din interior, apoi se muta intr-un loc uscat si racoros.

Facebook Comments

Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE