Uncategorized

Vitamina D fără soare

Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Ai asociat mereu expunerea la razele ultraviolete cu sinteza vitaminei D în organism. Dar te-ai întrebat ce ai de făcut în sezonul rece ca să nu te trezeşti cu vreo carenţă periculoasă?
vitamina_d.jpg

Vara, n-ai grija nivelului de vitamina D din organism. Băile de soare din vacanţă sau, pur şi simplu, timpul îndelungat petrecut în aer liber îţi asigură necesarul zilnic din acest element foarte important pentru construcţia şi starea de bine a organismului. Beneficiul principal cu care vitamina D intră în sistemul tău imunitar este că-l ajută să absoarbă din hrană calciul şi fosforul, prevenind demineralizarea oaselor şi alte neajunsuri. Dar, în lipsa vitaminei D, organismul poate ajunge să sufere şi în alte moduri, de asemenea importante:

•hipertensiune arterială;

•tulburări autoimune;

•tuberculoză;

•scleroză multiplă;

•depresie, schizofrenie;

•dureri dentare;

•diabet;

•cancer.

În sezonul rece e nevoie să apelezi la alte surse consistente de vitamina D (ai nevoie de 600 UI), pe care le procuri din:

Peşte: cel crud furnizează mai multă vitamina D decât cel preparat. Iar aici ies în câştig persoanele cărora le place să mănânce sushi sau peşte afumat. Dacă nu te numeri printre ele, ia zilnic o lingură cu ulei din ficat de cod – va acoperi de trei ori necesarul de vitamina D. Altfel, încearcă să introduci peştele în meniul săptămânal măcar de trei ori. 

Alimente fortificate cu vitamina D: laptele integral (o cană asigură o cincime din necesarul zilnic), cerealele, sucul de portocale din comerţ. 

 

Cereale cu fructe, nuci si bautura de soia

 

Ouăle au vitamina D în gălbenuş, însă nutriţioniştii recomandă să le consumi integral, pentru cele mai bune efecte în organism. Două ouă mari au cam o zecime din cantitatea de vitamina D care-ţi trebuie zilnic, dar beneficiezi şi de proteine, şi de vitamina B12.

Ciupercile În funcţie de soi, o porţie de ciuperci îţi aduce zilnic până la 45 UI de vitamina D (ciupercile shiitake, pe care le găseşti la raioanele cu produse alimentare asiatice).

 

Ouă ochiuri în chifle

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE