Uncategorized

Zarzavaturi de prim-ajutor

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
Shutterstock
Sunt indispensabile ciorbitelor şi tocanitelor, dar fac bine şi sanatatii. Iar unele dintre ele te scot din impas cand ai mare nevoie de un tratament rapid pentru un accident minor.
44_shutterstock_394835442.jpg

Mararul. Este foarte bun mai ales pentru a stimula activitatea rinichilor si a combate formarea calculilor renali. Iata alte cateva întrebuintari:
• indigestie si balonare – se face o infuzie dintr-o lingurita cu seminte de marar si se bea imediat dupa masa.
• migrena – se mesteca încet cateva tulpini de marar, deoarece planta are proprietati antiinflamatoare.
• probleme cu lactatia – se bea cat mai mult ceai din seminte de marar pentru cresterea cantitatii de lapte.
• sughit – se ia o lingurita cu pulbere de seminte.

Patrunjelul. Înca din cele mai vechi timpuri, cataplasmele cu patrunjel erau folosite pentru a trata ranile cu risc de infectie. În plus:
• se aplica o compresa cu suc proaspat de frunze daca ai pleoapele infl amate. Se tine cam 10-15 minute, dupa care se clateste tenul cu apa calduta. Are proprietati antiinflamatoare si astringente.
• persoanele care sufera de acnee îsi pot curata tenul cu suc de frunze sau sa aplice pe fata cataplasme cu acelasi preparat. Este un bun antibacterian.
• cine sufera de mahmureala poate sa bea o fiertura din 50 g frunze de patrunjel, 50 g coaja de grepfrut si 50 g coaja de portocala la 1 litru de apa. Se fi erbe pana scade la jumatate si se ia pe stomacul gol.
• în caz de contuzii si lovituri, se pun cataplasme cu frunze strivite.
• e bun si pentru mirosul neplacut al gurii.

Telina. Este un foarte bun remineralizant cad e consumata sub forma de salate sau chiar suc de frunze si radacina. Cu toate astea, o poti folosi si pentru:
• plagi, ulcere – se fac lotionari sau comprese cu suc de frunze.
• laringita si ulceratii ale gurii – se face un suc de frunze care se foloseste pentru gargara, de doua ori pe zi.
• indigestie – fie se consuma salata dintr-un amestec de telina si morcov ras, cu cateva picaturi de zeama de lamaie, fi e se bea un pahar cu suc de radacina.

Facebook Comments


iulian.cazacu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE