
Cei mai inversunati sustinatori ai margarinei sunt, desigur, firmele producatoare de margarina. Ele sustin sus si tare ca produsul lor nu mai e ce a fost candva (contrazicand celebra teorie conform careia margarina are o formula chimica asemanatoare plasticului), ca reteta de fabricatie a cunoscut modificari esentiale si a fost imbogatita cu ingrediente care protejeaza vasele de sange, implicit inima.
Iubitorii untului nu se lasa convinsi de aceasta pledoarie si raman la propria parere: cu toate pacatele lui, untul e totusi o sursa de nutrienti si grasimi naturale care, consumate cu masura, nu dauneaza sanatatii.
Unt – Pro
– Este un aliment natural, produs din grasimea laptelui, fara adaosuri de substante chimice.
– Favorizeaza digestia si e bine tolerat de catre persoanele cu probleme intestinale.
– Seleniul si zincul din compozitia untului sunt dusmanii radicalilor liberi, care produc imbatranirea.
– E o sursa bogata de calciu, minerale si vitamine: A, E, K si D.
Unt – Contra
– Se intinde greu pe paine.
– Creste nivelul LDL (colesterol rau).
Margarina – Pro
– Din sortimentele nonhidrogenate, au fost eliminate aproape complet grasimile trans daunatoare.
– E usor tartinabila.
– Este ieftina.
Margarina – Contra
– E un produs artificial, obtinut pe cale industriala, prin solidificarea uleiurilor vegetale.
– Agentii folositi pentru intarirea margarinei sunt toxici, cu potential cancerigen.
– Vitamina E prezenta in uleiurile vegetale din care se face margarina e distrusa la temperaturile inalte necesare procesarii.
– Contine coloranti si aromatizanti care sa-i dea aspect si gust de unt.
Daca ai probleme cu nivelul colesterolului, alege margarina cu formula imbunatatita, dar intinde-o pe paine intr-un strat cat mai subtire. Persoanelor fara probleme de sanatate le este recomandat untul, insa tot in cantitati moderate. Ambele produse sunt extrem de bogate in calorii, deci evita-le daca esti la cura de slabire!
Adaugă comentariu