Home » Vin alb sau rosu?

Vin alb sau rosu?

Sursa
Femeia.ro
Foto
Shutterstock
Alegerea vinului la o masa nu este o treaba usoara. Pentru ca savoarea adevarata a vinului nu este pusa in valoare decat de anumite preparate…
vinalbsirosu.jpg

Regula generala – pe care francezii, ca fini cunoscatori, au instaurat-o de secole – este ca vinurile albe, usoare sa fie servite la carnea alba (pui, curcan, peste sau fructe de mare), iar vinurile rosii la carnea rosie (porc, vita, miel, vanat). Insa gastronomia a abdicat de la eticheta rigida, lasand loc fanteziei: un vin rosu usor, cu un continut slab de tanin sau un vin rose poate acompania impecabil un meniu pe baza de fructe de mare.

Pinot Noir, Burgund (Valea Calugarteasca, Minis, Sudul Dobrogei) – acestea sunt vinuri rosii, fructate, demiseci, cu buchet caracteristic. 

Sunt recomandate pentru mancarurile cu pui, fructe de mare, carne rosie, sosuri de rosii si preparate asiatice.

Merlot (Tohani, Simburesti, Odobesti, Murfatlar, Babadag, Valea Calugareasca, Cotesti, Uricani) – sunt vinuri seci, cu aroma suava de flori si fructe de padure. 

Preparatele din carne de vita, de rata si gasca, salate cu ton si somon scot cel mai bine in evidenta aroma acestor vinuri.

Cabernet, Sauvignon, Babeasca (Cotesti, Uricani, Odobesti, Panciu, Valea Calugareasca, Simburesti) – sunt vinuri rosii, aspre, cu aroma fina si gust astringent, dar placut. 

Se consuma la meniuri care contin carne de vita, vanat, branzeturi de vaca.

VDQS – inseamna „vin de calitate controlata”

AOC (sau DOC) inseamna „vin de origine controlata” si certifica provenienta acestuia dintr-o anumita regiune sau podgorie

Chardonnay, Tamaioasa, Grasa (Medgidia, Murfatlar, Cotnari) – aceste sunt vinuri fine, cu nuante florale si fructate sau fan cosit. 

Sunt ideal de consumat cu preparate din carne alba: peste, pui, curcan.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.