1. Toacă ceapa mărunt şi aureşte-o în ulei încins. Adaugă apoi carnea tăiată cuburi şi las-o până se rumeneşte frumos, având grijă să amesteci des. Presară boiaua, lasă câteva clocote, apoi adaugă apă clocotită, astfel încât să cuprindă toată carnea. Sărează, piperează, dă focul mic şi lasă să fiarbă acoperit, la foc molcom, până se pătrunde carnea.
2. Scoate carnea, când e gata, pe un platou. Pune untul într-o tigaie încinsă şi când începe să se topească, adaugă făina şi un praf de sare. Când se aureşte făina, stinge cu sos de la carnea de vită. Amestecă bine, să se omogenizeze, apoi adaugă restul de sos, amestecă din nou şi lasă să fiarbă la foc mic încă 20 de minute. Adaugă smântâna şi măghiranul şi, dacă mai e nevoie, un pic de apă caldă. Lasă un clocot, două şi dă deoparte.
3. Între timp, prepară gogoşile: taie chiflele cubuleţe şi amestecă-le cu unt topit. Separat, bate gălbenuşurile cu laptele şi toarnă-le peste chifle. Adaugă făina, pătrunjelul verde, sare după gust şi nucşoară. Amestecă bine. Bate albuşurile spumă şi adaugă-le şi pe ele în compoziţie. Formează gogoţele rotunde, cu mâna udă, şi fierbe-le în apă clocotită cu sare, întorcându-le pe toate părţile (5-10 minute) Când sunt gata, scoate-le pe platou şi serveşte-le cu mâncărica de viţel şi ceva verdeață pe deasupra.
Credit foto: Photoland/Profimedia
Tocanita cu ficat si arpagic
600 g pulpă de viţel
2 cepe mari
2 linguri cu făină
3 linguri cu ulei
3 linguri cu boia iute de ardei
50 g unt
2 linguri cu smântână pentru gătit
sare
piper negru măcinat
măghiran
pentru gogoşi:
8 chifle
50 g unt
2 ouă
200 ml lapte
6 linguri cu făină
2 linguri cu pătrunjel verde tocat
sare
nucşoară
Tocanita de vitel cu dovleac
Adaugă comentariu