Home » Blog » Wasabi: beneficii si utilizari
Blog

Wasabi: beneficii si utilizari

Text
e-cuisine.ro
Foto
© matin – Fotolia.com
Afla secretele din spatele unui ingredient delicios si sanatos!
wasabi_fotolia_32258544_subscription_xl.jpg_c_matin_-_fotolia.com_.jpg

Bucătarii niponi și experții culinari știu de multă vreme despre beneficiile wasabi-ului asupra sănătății. Cea mai comună utilizare pentru Wasabi este de obicei sub formă de pastă ce se servește adesea cu sushi, sashimi și alte mâncăruri pe bază de pește crud.

 

În mod traditional, Wasabi a fost folosit drept stimulator al apetitului și adjuvant in digestie. În Japonia antică, această rădăcină era folosită pentru calitățile ei puternic antiseptice, iar astăzi este recunoscută datorită conținutului ridicat de vitamina C.

 

Pentru a pregati wasabi, trebuie să îl amestecați cu destulă apă până devine o pasta cu o consistență similară untului de arahide. Apoi lăsați pasta în repaus timp de 10 minute, pentru a permite savorii și aromei să se dezvolte. Dacă ați văzut vreodata cum este servit wasabi într-un restaurant japonez, veți observa ca în general o cantitate de mărimea unei lingurițe este suficientă.

În afară de utilizarea wasabi-ului drept condiment pentru sushi sau folosit ca ingredient pentru rulourile cu sushi, acesta poate fi servit alături de alge, diferite rădăcinoase sau poate fi integrat în sosurile pentru salate. 

Există multe concepții greșite despre wasabi. De exemplu, wasabi-ul nu este direct responsabil pentru curățarea sinusurilor și pentru desfundarea căilor aeriene. De fapt efectul este exact opus. În orice caz, există câteva lucruri despre wasabi care sunt de ajutor și care vă vor surprinde. Citiți în continuare câteva dintre beneficiile asupra sănătății.

 

1.Efect antimicrobian

Este posibil ca wasabi să fi fost folosit ca o metodă de a da savoare sushi-ului sau altor produse pe baza de pește crud tocmai datorită efectului natural antimicrobian. Agenții antimicrobieni sunt responsabili pentru distrugerea bacteriilor. Potența acestor agenți din wasabi este destul de mare, efectul bactericid fiind obținut prin simplul contact direct dintre produs și wasabi. Din acest motiv, wasabi-ul a fost asociat cu preparatele din pește crud. Desigur această rădăcină nu este infailibilă, așa că singura metodă prin care vă puteți asigura că ați distrus toți microbii este să gătiți preparatele proaspete.

 

Condimentează-ţi sănătatea!

 

 

2.Efect antiinflamator

Deși wasabi-ul este cunoscut de fapt drept un agent inflamator al căilor aeriene superioare, ce poate provoca prin contact repetat congestia mucoaselor, asupra altor părți ale corpului are un puternic efect antiinflamator. Acest lucru este benefic organismului tău, deoarece poate ajuta la reducerea infecțiilor, durerilor, leziunilor și a altor afecțiuni inflamatorii ce îți pot slăbi organismul.

 

3.Efecte anticancerigene

Wasabi-ul face parte din aceeași categorie de legume precum broccoli și varza, ce conțin anumiți compuși chimici ce ajută la îmbunătățirea și conservarea sănătății ficatului. Acești compuși ajută ficatul să neutralizeze mai eficient anumite substanțe potential toxice din organism. Aceste substanțe pot duce la mutații celulare, iar în cele din urmă pot contribui la formarea cancerurilor. Din acest motiv, folosirea wasabi-ului pentru a condimenta anumite feluri de mâncare, poate scădea riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer pe măsură ce înaintezi în vârstă.

 

Toate aceste beneficii pentru sănătatea umană se regăsesc în pasta de wasabi. Este important însă să fiți sigure că wasabi-ul pe care îl mâncați la restaurant sau cel pe care în cumpărați din comerț este adevărat (Wasabia Japonica). Deoarece în foarte multe cazuri, restaurantele sau producătorii pastei de wasabi folosesc o rețetă  contrafăcută (muștar, hrean și coloranți alimentari) pentru a produce un substitut al wasabi-ului. Acest înlocuitor nu oferă beneficiile nutriționale și cele legate de sănătate precum wasabi-ul autentic.

Dacă vreți să aveți parte de aceste beneficii, asigurați-vă că ce puneți în farfurie este autentic. 

 

Hreanul, iute si sanatos

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.