1. Coace gogoșarii pe plită, pune-i într-un caston sau oală, presare sare grunjoasă deasupra și lasă-i 10 minute să se înăbușe. Curăță-i apoi de pielițe și cotoare.
2. Dă-i prin mașina de tocat. Separat, dă prin mașină morcovii și ceapa curățate și pune-le pe fiecare în castronele diferite, iar roșiile dă-le prin mașina specială pentru suc.
3. Curăță peștele, dă-l printr-un jet de apă rece și pune-l la fiert în apă cu un praf de sare și o frunză de dafin și 2-3 boabe de piper. Fierbe-l până se desprinde carnea ușor de pe oase, apoi dă-o și pe ea prin mașina de tocat.
4. Încinge uleiul într-o cratiță încăpătoare și prăjește puțin ceapa și morcovii. Adaugă apă, puțin cât să se înăbușe legumele, apoi pune carnea tocată de pește, ardeii și toarnă sucul de roșii, 2 foi de dafin, 1-2 ardei iuți tocați (dacă vrei un gust ușor picant), sare și piper după gust, ienibaharul, o crenguță de cimbru și câteva frunze de busuioc.
5. Fierbe pe plită (să nu se ardă) până zacusca de pește pentru iarnă se îngroașă și uleiul se adună deasupra. Pune-o în borcanele curate, având grijă să lași la suprafață un strat fin de ulei. Pune borcanele cu zacusca de peste sigilate la bain-marie și fierbe-le 30 de minute.
1 kg pește (crap, somn, șalău)
2 kg roșii
2 kg gogoșari
1 kg morcovi
1 kg ceapă albă
500 ml ulei
sare
piper
foi de dafin
2-3 boabe de ienibahar
cimbru
busuioc
ardei iute (opțional)
Adaugă comentariu