Zahărul e foarte periculos pentru sănătate şi de multe ori îl consumăm fără să ştim, deoarece se ascunde chiar şi în alimentele sărate!
Zahărul e principala cauză a obezităţii şi majorităţii bolilor cornice. Cancerul, bolile de inimă, demenţa, depresia, diabetul, chiar şi acneea şi infertilitatea sunt cauzate de consumul ridicat de zahăr.
Să te laşi de acest ingredient nu e deloc uşor, nu numai pentru că zahărul creează dependenţă, ci şi pentru că se ascunde unde te aştepţi mai puţin, chiar şi în alimente care nu sunt dulci.
Iată 5 alimente sărate care conţin nesănătos de mult zahăr.
Mezeluri
În caz că nu te-ai convins până acum că mezelurile sunt printre cele mai nocive alimente, află că toate produsele din carne procesate industrial conţin zahăr.
Zahărul e cel care dă culoarea roşiatică specifică mezelurilor, împiedică dezvoltarea florei microbiene şi „ascunde” gustul amar al preparatelor pe bază de ficat. Dacă n-ar conţine zahăr, mezelurile s-ar oxida şi ar deveni maronii, iar termenul lor de valabilitate ar fi mult mai mic. Stai, aşadar, departe de tot ce înseamnă mezeluri din comerţ: salam, parizer, cârnaţi, şuncă, pastramă etc.
Citește și: 5 moduri în care zahărul îți poate afecta organismul
Conserve de legume
Pe acelaşi principiu de a îmbunătăţi gustul şi a prelungi termenul de valabilitate, zahărul e prezent şi în conservele de legume, de la ciuperci şi morcovi, la mazăre şi fasole verde. Toate au adaos de zahăr, de regulă 3-4%, şi, deşi foarte utile în sezonul rece, e mai bine să te fereşti de conserve şi să te bazezi pe legumele pe care le pui tu însuţi la conservat.
Oţet balsamic
Crezi că alegând oţetul balsamic pentru a da gust salatelor te fereşti de zahărul din dressingurile cremoase? Chiar deloc! Oţetul balsamic original, cel italian, este într-adevăr sănătos, deoarece se colorează şi se îngroaşă în timp şi în mod natural, printr-un proces care durează între 12 şi 25 de ani.
Niciun producător industrial nu va aştepta însăatât pentru a scoate pe piaţă un produs, prin urmare oţetul balsamic pe care îl găsim în magazine e preparat cu amidon de porumb şi caramel, ambele substanţe pe bază de zahăr. Aşa că rămâi la ulei de măsline extra-virgin şi oţet de vin roşu pentru a da gust salatelor fără să te expui riscului unei supradoze de zahăr.
Pâine integrală
Desigur, e mai sănătos să alegi pâine integrală în loc de pâine din făină albă, dar asta nu înseamnă că o poţi consuma în cantităţi mari. Conform studiilor de la Harvard, pâinea integrală are un indice glicemic mai mare decât un baton de Snickers! Verifică ingredientele de pe etichetă şi alege pâinea din făină integrală fără adaos de zahăr.
Încearcă: Trufe de ciocolată sugar free
Supe instant şi sosuri
Supele la plic, maioneza, muştarul şi ketchup-ul din comerţ sau din restaurantele de tip fast-food sunt pline de cantităţi nesănătoase de zahăr, din acelaşi motiv al ajustării gustului şi creşterii termenului de valabilitate. Prepară-ţi aşadar singur supele, sosul de roşii sau maioneza pentru a fi sigur că ţii zahărul departe de silueta şi arterele tale!
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu