Home » Blog » Mituri despre îndulcitori
Blog

Mituri despre îndulcitori

Să renunți la zahăr în favoarea unor îndulcitori artificiali e ca și cum te-ai feri de soare în… solar?

Zahărul e peste tot, și nu doar în dulciuri, în diferite forme: în mezeluri, în lactate și brânzeturi, în sosuri, etc. Prezența sa amenințătoare te face să te gândești cumva să treci în cealaltă tabără, a îndulcitorilor, însă zvonurile nu-ți dau pace. Hai să clarificăm situația…

1. Îndulcitorii fără calorii sunt „chimicale”
DA. Dacă ne referim la înlocuitori precum sucraloză, aspartam, zaharină, etc. aceștia sunt cu siguranță sintetici, iar în ultimii ani aceștia sunt tot mai blamați, făcând astfel loc noii generații de îndulcitori, considerați „naturali”, precum stevia, eritritolul sau xilitolul, deși procesul de fabricare a comprimatelor/pudrei marchează o distanță uriașă între sursă și rezultat.

2. Îndulcitorii fără calorii sunt benefici pentru sănătate
NU. Deși există studii care arată că unii îndulcitori precum stevia ar avea proprietăți antioxidante, dar cantitatea este insuficientă pentru a fi relevantă din acest punct de vedere. Ceea ce ar trebui să reții este faptul că renunțarea la zahăr ar trebui să includă și decizia de a uita de gustul dulce (cu excepția fructelor). Cel mult, poți folosi îndulcitori în perioada de tranziție, ca să-ți fie mai ușor.

3. Îndulcitorii întrețin pofta de dulce.
DA. Există studii care confirmă faptul că folosirea îndulcitorilor artificiali te face să tânjești mai mult după dulciuri. Mai precis, creierul primește semnale „dulci” de la papilele gustative, anticipând caloriile care vin la pachet cu acestea, iar când caloriile nu apar, poftele tale tind să se îndrepte că alimente bogate caloric. În plus, mâncând alimente îndulcite artificial, ai tendința să te gândești că ai libertate la consum, ceea ce poate duce la excese culinare.

4. Îndulcitorii artificiali sunt mai siguri pentru dantură.
NU. Este adevărat că zahărul nu le face bine, din cauza acidității crescute, dar și băuturile și dulciurile îndulcite artificial pot fi acide. Adică ambele situații conduc către carii dentare. Iar periajul imediat nu e o soluție, ba chiar ar trebui amânat vreo oră după ce consumi, de exemplu, o cola dietetică, astfel încât acidul să nu fie „împins” forțat în smalț.

5. Îndulcitorii favorizează apariția cancerului.
DISCUTABIL. În sensul că se desfășoară studii în acest sens. Un studiu (pe șoareci dovedea încă de acum 50 de ani faptul că zaharina ar favoriza instalarea cancerului. Alte cercetării arată că îndulcitorii artificiali pot face celulele rezistente la insulină, declanșând creșterea nivelului de zahăr în sânge sau alte probleme de sănătate.

Foto: Pixabay

Facebook Comments

Diana Colcer

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.