1. Spală dovleceii (zucchini), șterge-i cu un șervet, taie-le căpăcel și scobește-i cu grijă folosind o linguriță. Păstrează miezul într-un castronel.
2. Înfierbântă un litru de apă cu puțină sare și opărește dovleceii până ce se înmoaie moderat. Scoate-i pe prosoape de hârtie și pune-i cu gura în jos la scurs.
3. Pune cușcușul într-un castronel, toarnă peste el apă fierbinte cât să-l acopere și un praf de sare. Lasă zece minute și apoi adaugă o lingură cu ulei de măsline, cât să-l afâni.
4. Încinge restul de ulei, călește ceapa și usturoiul tocate. Stinge cu 60 ml de vin și ține pe foc până ce sosul e mai legat. Toarnă-l peste cușcuș și încorporează roșiile uscate, tăiate după gust.
5. Umple dovleceii cu amestecul de cușcuș și așază-i într-o tavă. Toarnă restul de vin și dă preparatul la cuptor o jumătate de oră. Servește-i când s-au răcorit.
credit foto: © Yevgeniya Shal – Fotolia.com
Curiozități despre zucchini:
Este originar din America Centrală și se număra printre cele mai vechi legume folosite în alimentație. Fiindu-i descoperite calitatea antiscorbutică și capacitatea foarte bună de conservare, s-a răspândit repede în rândul navigatorilor de cursă lungă. Se cultivă mult în Italia, Spania, Franţa și Grecia.
Una din legumele sărace în calorii, folosită în programele de reducere a greutății și a colesterolului, zucchini furnizează doar 17 kcal/100 g. Nu conține grăsimi saturate și nici colesterol. Coaja este o sursă de fi bre bune contra constipației și oferă protecție împotriva cancerului de colon. Este o sursă excelentă de potasiu.
6 zucchini rotunzi
2-3 roşii uscate
100 g cuşcuş
180 ml vin alb
2 linguri cu ulei de măsline
1 ceapa mică
2 căței de usturoi
sare
Adaugă comentariu